boeken over boeken


Er zijn veel boeken geschreven over literatuur.
In de
mediatheek staat dit type boeken bij elkaar in dezelfde kast.

Als je in de catalogus (via uitgebreid zoeken) zoekt op
categorie:
NE-2 kom je ze allemaal tegen.


Hieronder vind je een aantal tips voor secundaire literatuur:

schrijversbiografieën

Je hoeft niet het hele levensverhaal van een schrijver zoals Elsschot te lezen om iets te kunnen zeggen over een van zijn boeken. Maar het kan zeker interessant zijn om de stukken te lezen die gaan over een bepaald werk. Waarom heeft hij het geschreven? Hoe kwam hij op het idee? Wanneer heeft hij het geschreven? Door wie werd hij beïnvloed?

Meestal bevat zo'n biografie een index of inhoudsopgave. Zoek daarin bijvoorbeeld op de titel en je vindt de stukken die gaan over het boek dat je hebt gelezen.

naslagwerken

Encyclopedieën, literatuurgeschiedenissen en andere overzichtswerken bevatten vaak korte en nuttige informatie over een bepaalde schrijver en de periode of stroming waar hij of zij bijhoort of waartoe hij of zij wordt gerekend.

Zo geeft De Geschiedenis van de Nederlandse Literatuur een overzicht van de boeken die in Nederland zijn geschreven tussen 1300 en 2005.

Deze reeks is ook digitaal te raadplegen.


Steinz

Pieter Steinz schreef een aantal boeken zoals Gids voor de wereldliteratuur over welke schrijvers en boeken andere schrijvers en boeken hebben beïnvloed.

Wat te lezen na Honderd jaar eenzaamheid, Het diner of een ander favoriet boek? Door welke romans werd Haruki Murakami beïnvloed, en wie hebben zich op hun beurt laten inspireren door Norwegian Wood? Steinz gids voor de wereldliteratuur geeft antwoord op deze en vele andere vragen.

Dit boek is de opvolger van Lezen &tcetera van dezelfde auteur.