voor de liefhebber

Allerhande tips voor de ware literatuurliefhebber. Heb je zelf een tip, laat het ons weten via mediatheek@het4e.nl.

Dinsdagmiddag 24 augustus vond in de aula van het 4e Gymnasium de boekpresentatie plaats van 'Lupus', de eerste jeugdroman van docent filosofie en schrijver Joan de Ruijter, een spannende filosofische thriller.

Tot haar grote verbazing wint hoofdpersoon Puck een essaywedstrijd en daarmee toelating tot Rousseau, een nieuwe prestigieuze filosofie-universiteit in de bergen van Spanje. Daar gaat een nieuwe wereld voor haar open. Ze raakt bevriend met de tegendraadse Charles en de openhartige Bulgaars-Turkse Sinem, en dompelt zich onder in het academische leven. Maar al snel ontdekt ze dat er iets broeit. Wanneer Puck en haar vrienden door de rector worden gevraagd om een onafhankelijke universiteitskrant op te richten, wordt de sfeer al snel grimmiger. Wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes op Rousseau?

READIFICATION

Een geheel nieuwe vorm van leesbevordering waarbij populaire games en de bijbehorende fictieve werelden de basis vormen voor nieuwe verhalen.

De bekende auteurs Ronald Giphart en Margje Woodrow hebben speciale Verborgen Verhalen geschreven, deze spelen zich af in de wereld van de populaire game Assassin’s Creed Valhalla. Samen met extra visuals, videobeelden en geluidseffecten krijgen lezers een unieke ervaring aangeboden in een al bestaande gameomgeving. Het is een eerste stap om jongeren binnen de gamewereld te enthousiasmeren om te gaan lezen. Via deze unieke pilot wordt ook onderzocht wat het effect is op zowel het lezen zelf als het imago van lezen onder de gamers.

Het Verborgen Verhaal ‘Het grootse feest voor Bent’ van Ronald Giphart en ‘Alf’ van Margje Woodrow is te lezen in de Ubisoft Special App. De Ubisoft Special-app is een interactief magazine dat iedereen gratis kan downloaden op iOS en Android.

STRAATPOËZIE.NL

Op deze website worden gedichten verzameld die te lezen zijn in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen.

Ben je benieuwd op welke locaties poëzie van jouw lievelingsdichter te vinden is? Of zoek je een bepaald gedicht in de openbare ruimte? Op een kaart kan je op de labels klikken om gedichten te bekijken. Ook kan je de database doorzoeken.BOOKLOVERS' PODCAST

Literair stadsgids Mechteld Jansen vertelt in deze podcasts over plekken in Amsterdam die een rol spelen in boeken.

‘Je hoort stadsgeluiden, ik beschrijf de omgeving en ik vertel wat er op die plek gebeurt in romans, verhalen of gedichten van auteurs als Lale Gül, W.F. Hermans, Arthur Japin, Nina Polak, Bordewijk en M. Vasalis. Zo kun je de stad vanuit je huiskamer op een inspirerende manier ervaren.’

LE TEMPS RETROUVÉ

Liefhebber van Franse boeken? Sinds september 2014, zit op de Keizersgracht 529 in Amsterdam de Franse boekwinkel “Le Temps Retrouvé”. De boekwinkel is gevestigd in een gezellig, niet al te groot souterrain en wordt gerund door de Parijzenaar Pierre Bruneau.


BOEKENKAST STREET ART

Samen met de Utrechtse kunstenaar Deef Feed maakte JanIsDeMan deze indrukwekkende muurschildering op de hoek van de Mimosastraat/Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De kunstenaars hebben de buurtbewoners gevraagd naar hun favoriete boek. Uiteindelijk zijn er 49 boekenkaften afgebeeld, en er zitten boeken bij in zeven verschillende talen.

LITERATUURMUSEUM DEN HAAG

Kom dwalen tussen schrijvers en verhalen. Verdiep je in grote en kleine verhalen over de Nederlandse literatuur. Schrijvers en thema’s worden tot leven gebracht aan de hand van de collectie van het Literatuurmuseum.

Het Literatuurmuseum is, samen met het KINDERBOEKENMUSEUM, gehuisvest in het Koninklijke Bibliotheek-gebouw. De entree van het museum is op de eerste etage.